Επιστροφή

Λεβίδι Παλαιόπυργος

Λεβίδι Παλαιόπυργος

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Αρκαδία

Λεβίδι Παλαιόπυργος

  • Θέση

    Βρίσκεται στην κορυφή του Μύτηκα, του νοτιότερου υψώματος που σχηματίζει το όρος Τραχύ. Η θέση του είναι στρατηγικής σημασίας καθώς ο πύργος μαζί με τον πύργο στο Καλπάκι Ορχομενού, με τον οποίο βρίσκεται σε οπτική επαφή, έλεγχαν το πέρασμα μεταξύ των δύο ορχομένιων πεδίων.

  • Ιστορικά στοιχεία

    Δεν διασώζονται στοιχεία για το μνημείο του υψώματος του Μύτηκα, ούτε και για την ευρύτερη περιοχή κατά τo Μεσαίωνα, εποχή που πιθανώς κατασκευάστηκε ο πύργος. Η μόνη σχετική αναφορά απαντά σε ενετική απογραφή του 1700 και αφορά στον πληθυσμό του Λεβιδίου, το οποίο ανήκε τότε στην επαρχία της Τρίπολης. Το Λεβίδι έπαιξε σημαίνοντα ρόλο κατά τα επαναστατικά χρόνια. Μάλιστα, στην περιοχή πραγματοποιήθηκε και η μάχη του Λεβιδίου το 1821, όπου ο στρατός των Τούρκων ηττήθηκε από δύναμη 800 Ελλήνων αγωνιστών.

    Χρονολόγηση: σταυροφορική / υστεροβυζαντινή περίοδος (13ος – 15ος αι.)

  • Περιγραφή

    Ο πύργος έχει διαστάσεις περίπου 8μ. x 6μ. Η είσοδος βρίσκεται στη νότια όψη του. Στο ισόγειο διακρίνεται η γένεση της καμάρας που θα κάλυπτε χώρο που πιθανώς λειτουργούσε ως κινστέρνα. Από τον όροφο σώζονται μόνο μικρά τμήματα της τοιχοποιίας. Δεν έχουμε στοιχεία που να δηλώνουν τον αριθμό των επιπέδων που θα μπορούσε να διαθέτει ο πύργος. Η τοιχοποιία του πύργου αποτελείται από μικρού μεγέθους πέτρες ανάμεσα στις οποίες παρεμβάλλονται τμήματα πλίνθων και ασβεστοκονίαμα. Ο πύργος προστατεύεται εξωτερικά από περίβολο, πάχους 2μ. και κατασκευασμένο από ξηρολιθιά.

  • Το μνημείο σήμερα

    Η κατάσταση διατήρησης του πύργου είναι μέτρια. Το μνημείο προστατεύεται από τον Αρχαιολογικό Νόμο 2002/3028.

  • Βιβλιογραφία

    Σαραντάκης Π., Αρκαδία: Οι Ακροπόλεις – Τα Κάστρα & Οι πύργοι της σιωπηλά ερείπια μιας δοξασμένης γης, Αθήνα 2006, 60

    Παναγιωτόπουλος Β., Πληθυσμός και οικισμοί της Πελοποννήσου, Αθήνα 1987, 243, 292

Χάρτης

map

Γενικές Πληροφορίες

Τυπος Πύργος
Χρονολόγηση σταυροφορική / υστεροβυζαντινή περίοδος (13ος – 15ος αι.)
Συντεταγμένες Γεωγραφικό πλάτος: 37.710107 Β, Γεωγραφικό μήκος: 22.328194 Α
Π.Ε. Αρκαδίας
Δημος ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Πρόσβαση στο Κάστρο

  • Ο επισκέπτης μπορεί να προσεγγίσει τον πύργο μόνο μέσω μονοπατιού που ξεκινά από τους πρόποδες του υψώματος. Το μονοπάτι ωστόσο δεν διακρίνεται καλά πλέον και επομένως, καλό θα ήταν η ανάβαση να γίνει για λόγους ασφαλείας με κάποιον ντόπιο κάτοικο από το παρακείμενο χωριό του Παλαιόπυργου που να το γνωρίζει. Η ανάβαση διαρκεί περί την μισή ώρα.