Επιστροφή

Λέχαιο, Ενετικό ανάχωμα

Λέχαιο, Ενετικό ανάχωμα

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Κορινθία

Λέχαιο, Ενετικό ανάχωμα

  • Θέση

    Το ενετικό ανάχωμα βρισκόταν στην παραθαλάσσια περιοχή Λεχαίου, στα δυτικά του λιμένα Λεχαίου. Το οχυρό ήταν ορατό από τον ενετικό πύργο στην κορυφή του ανατολικού τεχνητού λοφίσκου του αρχαίου λιμανιού του Λεχαίου, αλλά και από το κάστρο Ακροκορίνθου.

  • Ιστορικά στοιχεία

    Το οχυρωματικό αυτό έργο αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης προσπάθειας των Ενετών να ενισχύσουν αμυντικά την περιοχή που περιελάμβανε και επισκευές στο Εξαμίλιο Τείχος. Με την γραμμή άμυνας που κατασκευάστηκε, ο εχθρός δεν μπορούσε να πλησιάσει τις πλαγιές του Ακροκορίνθου εύκολα, ενώ ο ενετικός στόλος αναλάμβανε να αποτρέψει τυχόν επιθέσεις από τη θάλασσα.

    Χρονολόγηση: οθωμανική / ενετική περίοδος (15ος – 19ος αι.)

  • Περιγραφή

    Πληροφορίες για την μορφή του οχυρωματικού έργου μπορούμε να πάρουμε από τους ενετικούς χάρτες του ύστερου 17ου αι. για την περιοχή της Κορινθίας. Όπως δηλώνεται σε αυτούς, πρόκειται για μια κάθετη γραμμή άμυνας (linea delle fortificazioni in pianura) με κύριο γαιώδες οχυρό στο πλατύ παραλιακό μέτωπο, δυτικά από το λιμάνι του Λεχαίου. Η γραμμή, η οποία αποτελούταν από τάφρους που διακόπτονταν από τρία γαιώδη ρομβόσχημα οχυρά στην πεδιάδα, συνέχιζε προς τον Ακροκόρινθο έως την βόρεια άκρη της αρχαίας πόλης της Κορίνθου. Από εκεί, η γραμμή οχύρωσης συνέχιζε ανατολικότερα της περιοχής του Ασκληπιείου στη θέση Λουτρά της Αφροδίτης και στη συνέχεια διασχίζοντας την πόλη, κατευθυνόταν προς το λοφίσκο βόρεια της ΝΑ πύλης (Posto Avanzato). Στα σχέδια απεικονίζεται να προχωρά ανατολικά, να τέμνει τον ποταμό Λεύκο και να συνεχίζει στην κορυφογραμμή των Όνειων Όρων, ωστόσο στην πραγματικότητα τα ίχνη της γραμμής αυτής χάνονται μετά και την ΝΑ πύλη. Μάλιστα, σε άλλο σωζόμενο σχέδιο διακρίνεται τμήμα οχύρωσης που σχεδιάστηκε από τον Γάλλο μηχανικό Francois Levasseur, αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Πρόκειται για γραμμή άμυνας κατά μήκος του ποταμού Λεύκου, ο οποίος θα χρησίμευε με τη βοήθεια φραγμάτων ως τάφρος.

  • Το μνημείο σήμερα

    Το ενετικό ανάχωμα διακρινόταν από τον Ακροκόρινθο μέχρι και το α΄ μισό του 20 αι., ωστόσο δεν είναι ορατό πλέον, καθώς έχει καταστραφεί. Η περιοχή όπου είχε κατασκευαστεί το οχυρωματικό αυτό έργο ανήκει στην αναοριοθετημένο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου που εκτείνεται από το κάστρο του Ακροκορίνθου ως το αρχαίο λιμάνι του Λεχαίου (ΥΑ ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Β1/Φ31/42301/2538/26-5-2005 - ΦΕΚ 756/Β/6-6-2005).

  • Βιβλιογραφία

    Πέππας Ι., Μεσαιωνικές σελίδες της Κορινθίας και Μορέως, χ.χ., 157-158

    Carpenter R. - Bon A., The Defenses of Acrocorinth and the Lower Town, Corinth III.2, Cambridge, Mass., 1936, 153-154, 268-269, fig. 96-97

    Wiseman J., Τhe Land of the Αncient Corinthians (SIMA 50), Goteborg 1978, 56

Χάρτης

map

Γενικές Πληροφορίες

Τυπος Διατείχισμα
Χρονολόγηση οθωμανική / ενετική περίοδος (15ος – 19ος αι.)
Συντεταγμένες Γεωγραφικό πλάτος: 37.933206 Β, Γεωγραφικό μήκος: 22.872286 Α
Π.Ε. Κορινθίας
Δημος ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ