Επιστροφή

Μποζικάς Κοκκινόβραχος

Μποζικάς Κοκκινόβραχος

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Κορινθία

Μποζικάς Κοκκινόβραχος

  • Θέση

    Σε ύψωμα 1.009μ. δυτικά του οικισμού Μποζικά, ανάμεσα στα βουνά της Βέσιζας και του Γαβριά βρίσκουμε το αρχαίο οχυρό του Κοκκινόβραχου. Η οχύρωση ήλεγχε νοτιοδυτικά την Στυμφαλία, νοτιοανατολικά τον Φλιούντα, την Τιτάνη και το λόφο της Ευαγγελίστριας (Αρχαία Θυαμία). Συνδεόταν οπτικά με διάφορα μικρά οχυρωματικά έργα στην ευρύτερη περιοχή, αλλά ακόμη και με τον Ακροκόρινθο στα ανατολικά.

  • Ιστορικά στοιχεία

    Η περιοχή κατείχε ιδιαίτερη σημασία κατά την αρχαιότητα, καθώς νοτίως του Κοκκινόβραχου απαντούσε το όριο μεταξύ των αρχαίων πόλεων κρατών της Σικυώνας, Φλιασίας και Στυμφαλίας. Δεν σώζονται, ωστόσο, πληροφορίες για την θέση κατά τα μεσαιωνικά χρόνια.

     

    Χρονολόγηση: σταυροφορική / υστεροβυζαντινή περίοδος (13ος – 15ος αι.), οθωμανική / ενετική περίοδος (15ος – 19ος αι.)

  • Περιγραφή

    Το ύψωμα οχυρώθηκε αρχικά κατά τον 4ο αι. π.Χ. Ο αρχαίος περίβολος στη μεσαία και υψηλότερη κορυφή από τις τρεις του λόφου περιτρέχει τις τρεις πλευρές της, εκτός της πιο απότομης νότιας που μένει ανοχύρωτη. Διαθέτει έξι πύργους κτισμένους σε ακανόνιστα διαστήματα και η είσοδος γίνεται από την βόρεια-βορειοδυτική πλευρά. Η τοιχοποιία του περιβόλου αποτελείται από διπλό τοίχο από σειρές τραπεζοειδών λίθων και φέρει γέμισμα από αργούς λίθους και χώμα. Στην κορυφή υπάρχει τετράγωνος πύργος που σώζεται μερικώς. Το μεγάλο εύρος επόπτευσης στο σημείο του κεντρικού πύργου κάνει πιθανή την χρήση του ως φρυκτωρία.

    Η οχύρωση ωστόσο δεν χρησιμοποιήθηκε μόνο στους αρχαίους χρόνους. Ενίσχυση της μαρτυρείται κατά μήκος της βόρειας πλευράς του λόφου, όπου εντοπίζεται τμήμα οχυρωματικού περιβόλου από αργολιθοδομή που χρονολογείται στους μεσαιωνικούς χρόνους ή ακόμη και αργότερα, στη μεταβυζαντινή εποχή. Η οχύρωση πιθανώς προστάτευε μεσαιωνικό οικισμό στην περιοχή κάτω από τον κρημνό.

  • Το μνημείο σήμερα

    Το οχυρωματικό έργο σώζεται σε κακή κατάσταση διατήρησης. Προστατεύεται από τον Αρχαιολογικό Νόμο 3208/2002.

  • Βιβλιογραφία

    Πέππας, Ι. Ε., Μεσαιωνικές σελίδες της Κορινθίας και Μορέως, χ.χ., 178-179

    Lolos Y.A., Land of Sikyon. Archaeology and History of a Greek City-State, Hesperia Supplement 39, The American School of Classical Studies at Athens, Princeton, New Jersey, 2011, 23-24, 234-240, 535-536.

Χάρτης

map

Γενικές Πληροφορίες

Τυπος Φρούριο
Χρονολόγηση σταυροφορική / υστεροβυζαντινή περίοδος (13ος – 15ος αι.), οθωμανική / ενετική περίοδος (15ος – 19ος αι.)
Συντεταγμένες Γεωγραφικό πλάτος: 37.90929 Β, Γεωγραφικό μήκος: 22.577341 Α
Π.Ε. Κορινθίας
Δημος ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ