Επιστροφή

Αγγελόκαστρο Αρκαδίας

Αγγελόκαστρο Αρκαδίας

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Αρκαδία

Αγγελόκαστρο Αρκαδίας

  • Θέση

    Στη στενή και βραχώδη βουνοκορφή Μύτικας ή Αγιολιάς, περί τα 1500μ. ανατολικά από την Καμενίτσα. Πρόκειται για την βορειότερη απόληξη του Μαινάλου, σε υψόμετρο περί τα 1100μ. Το κάστρο έχει οπτική επαφή με το κάστρο της Καμενίτσας (Πεδινό Αγγελόκαστρο) στα βόρεια, με το Αργυρόκαστρο στα δυτικά, το Μπεζενίκο και την Κανδήλα ανατολικά. Μπορούσε να εποπτεύει τον κάμπο του Δάρα και το πέρασμα από το Μπεζενίκο προς τα δυτικά.

  • Ιστορικά στοιχεία

    Δεν υπάρχουν αναφορές σε ιστορικές πηγές. Θα μπορούσε να χρονολογηθεί ακόμη και την περίοδο των σλαβικών επιδρομών οπότε και θα κατασκευάστηκε για την προστασία του ντόπιου πληθυσμού. Θα μπορούσε επίσης να έχει κατασκευαστεί στην αρχική περίοδο της φράγκικης κατάκτησης και να χρησιμοποιήθηκε μέχρι την οριστική εδραίωση του πριγκηπάτου . Η έλλειψη πηγών νερού και η απουσία στερνών συλλογής ομβρίων δείχνει ότι το κάστρο αυτό δεν θα μπορούσε να αντέξει σε κάποια μακρόχρονη πολιορκία. Οι διαμένοντες εδώ μάλλον θα ένιωθαν ασφαλείς λόγω του μεγάλου υψομέτρου και της απόσταση από τα πεδινά, καθώς και στη τροφοδοσία που μπορούσε να τους εξασφαλίσει το γειτονικό πυκνό δάσος του Μαινάλου.

    Χρονολόγηση: μεταβατικοί χρόνοι (7ος – 9οςαι.), σταυροφορική / υστεροβυζαντινή περίοδος (13ος – 15ος αι.)

  • Περιγραφή

    Στη βουνοκορφή διεύθυνση Β-Ν και δημιουργεί μια ράχη μήκους 40μ. και πλάτους 10μ. όπου βρίσκονται και τα απομεινάρια ενός κτίσματος. Δύο στενοί κάθετοι βράχοι σχηματίζουν την είσοδό του. Η κατασκευή του είναι από ξερολιθιά όπως συνήθως στα βιαστικά κατασκευασμένα κάστρα. Η κορυφή του Μύτικα είναι ιδιαίτερα απόκρημνη από στη δυτική της πλευρά. Στη ΒΑ πλευρά υπάρχουν ίχνη τείχους σε μήκος 7μ. από ξερολιθιά, τα οποία τα συναντάμε σε άλλα τρία σημεία της ίδια πλευράς με μικρότερο μήκος. Το πάχος τους είναι περί τα 0,80μ. και το ύψος τους δεν ξεπερνά το 1μ. Χαμηλότερα από το πρώτο κτίσμα περί τα 30μ. υπάρχουν θεμέλια κτιρίου διαστάσεων 4Χ4μ. που είναι κτισμένο επάνω σε βράχο. Βορειότερα εντοπίζοναι θεμέλια κτίσματος 5Χ10μ. Ίσως το κάστρο να είχε και δεύτερο περίβολο στα ανατολικά που να προφύλασσε κάποιες κατοικίες, καθώς ο χώρος είναι διάσπαρτος από λίθους. Η δυτική πλευρά είναι η πλέον απόκρημνη.

    Γενικά πρόκειται για πρόχειρη κατασκευή που μάλλον εξυπηρέτησε το σκοπό της για σύντομη χρονική περίοδο και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε.

  • Το μνημείο σήμερα

    Ν. 3028/2002

  • Βιβλιογραφία

    Α. Ι. Μπάλλας, Τα μεσαιωνικά κάστρα του Μαινάλου, Πελοποννησιακά ΚΑ΄, 1995, 129-192, 163-165

Χάρτης

map

Γενικές Πληροφορίες

Τυπος Φρούριο
Χρονολόγηση μεταβατικοί χρόνοι (7ος – 9οςαι.), σταυροφορική / υστεροβυζαντινή περίοδος (13ος – 15ος αι.)
Συντεταγμένες Γεωγραφικό πλάτος: 37.7221210331 Β, Γεωγραφικό μήκος: 22.2069936982 Α
Π.Ε. Αρκαδίας
Δημος ΤΡΙΠΟΛΗ

Πρόσβαση στο Κάστρο

  • Στο κάστρο φτάνει κανείς από το δασικό δρόμο της Βυτίνας που οδηγεί στη νότια πλευρά του κάστρου.