Επιστροφή

Αρτίκαινα, κάστρο

Αρτίκαινα, κάστρο

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Αρκαδία

Αρτίκαινα, κάστρο

  • Θέση

    Βρίσκεται σε βραχώδη έξαρση, βορειοανατολικά του οικισμού «Ορεινό Κορακοβούνι». Είναι κτισμένο ανάμεσα στα βουνά Νεραϊδάλωνο και Κουρκουλά, κοντά στην περιοχή του Αγ. Ανδρέα, όπου εκβάλλει ο Βρασιάτης ποταμός.

  • Ιστορικά στοιχεία

    Το κάστρο συνδέεται με το όνομα Αρτίκη, το οποίο απαντά στην περιοχή, ωστόσο η προέλευση του είναι άγνωστη. Η συγκεκριμένη ονομασία δεν αναφέρεται σε κάποια ιστορική πηγή, εκτός από έγγραφο του 1698 της διαλυμένης σήμερα μονής Παναγίας Κορακοβουνίου, αλλά και σε ενοικιαστήριο κτημάτων του 1796. Αναφορά επίσης στο τοπωνύμιο Αρτίκι απαντά στον ενετικό κατάλογο απογραφής του 1700.

    Η απουσία του κάστρου από τους καταλόγους των μεσαιωνικών κάστρων που δημοσιεύθηκαν από τον Ηopf στα τέλη του 19ου αι., προκαλεί προβληματισμό ως προς την χρονολόγησή του. Σύμφωνα με μια άποψη, μπορεί να τοποθετηθεί στο τέλος της κυριαρχίας του Δεσποτάτου του Μυστρά και στην αρχή της Τουρκοκρατίας.

    Χρονολόγηση: οθωμανική / ενετική περίοδος (15ος – 19ος αι.)

  • Περιγραφή

    Το κάστρο στέφει την κορυφή υψώματος και ακολουθεί τη διαμόρφωση του εδάφους. Είναι απροσπέλαστο από όλες τις πλευρές, εκτός από την νότια, η οποία έχει ενισχυθεί με ισχυρό τείχος. Η είσοδος στο κάστρο βρίσκεται στη νότια πλευρά του. Διακρίνονται στον περίβολο τρεις τουλάχιστον πύργοι. Ο νοτιότερος και ισχυρότερος από αυτούς ήταν τουλάχιστον διώροφος με κινστέρνα στη βάση του. Ερείπια κινστέρνας υποδηλώνουν την ύπαρξη και άλλου πύργου στα δυτικά. Η τοιχοποιία του περιβόλου αποτελείται από αργούς λίθους, ασβεστοκονιάμα και κεράμους. Η νότια πλευρά του τείχους σώζεται σε σχετικά καλή κατάσταση, ωστόσο οι επάλξεις και ο περίδρομος δεν διατηρούνται. Λείψανα κτηρίων, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται περίπου στα τριάντα, διακρίνονται σε όλο το εσωτερικό του κάστρου σε πυκνή διάταξη, δημιουργώντας έναν μικρό οχυρωμένο οικισμό.

  • Το μνημείο σήμερα

    Το μνημείο προστατεύεται από τον Αρχαιολογικό Νόμο 3028/2002. Η κατάσταση διατήρησης του κάστρου είναι μέτρια.

  • Βιβλιογραφία

    Μπάλλας Α., «Κάστρα της Κυνουρίας. Επισκόπηση των μεσαιωνικών κάστρων της Τσακωνιάς», Πελοποννησιακά ΚΣΤ΄ (2001-2002), 196-198

    Πέππας Ι., Μεσαιωνικές σελίδες της Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Αττικής, Αθήνα 1990, 186

    Παναγιωτόπουλος Β., Πληθυσμός και οικισμοί της Πελοποννήσου, Αθήνα 1987, 251, 277, 295

    Σαραντάκης Π., Αρκαδία: Οι Ακροπόλεις – Τα Κάστρα & Οι πύργοι της σιωπηλά ερείπια μιας δοξασμένης γης, Αθήνα 2006, 159-159

Χάρτης

map

Γενικές Πληροφορίες

Τυπος Φρούριο
Χρονολόγηση οθωμανική / ενετική περίοδος (15ος – 19ος αι.)
Συντεταγμένες Γεωγραφικό πλάτος: 37.314715633 Β, Γεωγραφικό μήκος: 22.7659638848 Α
Π.Ε. Αρκαδίας
Δημος ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

Πρόσβαση στο Κάστρο

  • Πριν από την είσοδο στον οικισμό Ορεινό Κορακοβούνι, στρίψετε αριστερά σε χωματόδρομο, τον οποίο θα ακολουθήσετε για περίπου 2.5 χλμ. Το κάστρο είναι ορατό από τα αριστερά κατά τη φορά της πορείας. Αφού σταθμεύσετε στο σημείο αυτό, μπορείτε να προσεγγίσετε το κάστρο, ακολουθώντας δύσβατο μονοπάτι περίπου 600μ. για περίπου 20-30 λεπτά.