Ο λόφος κατοικούταν ήδη από τη 3η χιλιετία π.Χ. Η αρχαία Ασίνη αναφέρεται πρώτη φορά στην Ιλιάδα (Β 560) ανάμεσα στις πόλεις που έλαβαν μέρος στον Τρωικό πόλεμο στέλνοντας πλοία. Κατά τη μυκηναϊκή και γεωμετρική περίοδο η πόλη βρισκόταν σε ακμή, ωστόσο φαίνεται πως έπεσε σε μεγάλη ύφεση μετά την καταστροφή της από τους Αργείους περί το 700 π.Χ. Κατά την ελληνιστική περίοδο, η πόλη άρχισε να ξαναβρίσκει την αίγλη της, όπως φανερώνουν οι αρχαίες οχυρώσεις στον λόφο, οι οποίες χρονολούνται περί το 300 π.Χ. και πιθανόν κατασκευάστηκαν επί βασιλέως της Μακεδονίας, Δημήτριου του Πολιορκητή.
Η Ασίνη συνέχισε να αναπτύσσεται κατά τη ρωμαϊκή εποχή, ενώ μια λουτρική εγκατάσταση στους πρόποδες του λόφου του τέλους του 4ου – αρχών του 5ου αι., μαρτυρεί την χρήση του και κατά τους πρωτοβυζαντινούς χρόνους. Οι αρχαίες οχυρώσεις πιθανώς επισκευάστηκαν από τους Βυζαντινούς τόσο την εποχή αυτή, όσο και αργότερα, τον 12ο αι. ή στις αρχές του 13ου αι. εν όψει της φραγκικής απειλής. Επισκευές πρέπει να πραγματοποιήθηκαν εξίσου και από τους Φράγκους κατά τον 13ο και 14ο αι.
Η οχύρωση της Ασίνης συμπληρώθηκε τέλος από τους Ενετούς, οι οποίοι κατείχαν την περιοχή από το 1388 έως και την κατάκτησή της από τους Οθωμανούς το 1540, αλλά και στη συνέχεια, από το 1686 έως το 1715 και την επιστροφή των Οθωμανών.
Στην ακρόπολη σώζονται επίσης πυροβολεία-παρατηρητήρια, οχυρά και τάφροι, που κατασκευάστηκαν από τους Ιταλούς κατά την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Χρονολόγηση: πρωτοβυζαντινή περίοδος (4ος -7ος αι.), μεσοβυζαντινή περίοδος (9ος – αρχ. 13ου αι.), σταυροφορική / υστεροβυζαντινή περίοδος (13ος – 15ος αι.), οθωμανική / ενετική περίοδος (15ος – 19ος αι.)