Επιστροφή

Βαλτεσινίκο, κάστρο

Βαλτεσινίκο, κάστρο

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Αρκαδία

Βαλτεσινίκο, κάστρο

  • Θέση

    Στην κορυφή του λόφου Παλαιόκαστρο νοτιοδυτικά από το χωριό, στη δυτική πλευρά του μικρού πλατώματος, σε υψόμετρο 1350μ. Έχει εξαιρετικά ανοικτό ορίζονται και επικοινωνεί οπτικά με το διάσελο της Σκοτινής Κορινθίας (νότια της Στυμφαλίας, στα σύνορα με Αρκαδία κοντά στην Αλέα) 30 χλμ. μακριά, με τον πατραϊκό κόλπο και το Ιόνιο ως τη Ζάκυνθο.

  • Ιστορικά στοιχεία

    Θεωρείται ότι η παλαιότερη αναφορά στο Βαλτεσινίκο –και όχι στο κάστρο- βρίσκεται στην γαλλική εκδοχή του Χρονικού του Μορέως. Συγκεκριμένα αναφέρεται το τιμάριο de la Valte που από τους ερευνητές μάλλον καταλήγει να θεωρείται η περιοχή του σημερινού Βαλτεσινίκου. Μεταγενέστερα απαντά στη Β΄ Ενετοκρατία, στην απογραφή του Μορέως, ως Vandegnico που ανήκε στο terittorio di Caritena. O A. Bon αναφέρει τείχος αργολιθοδομής και ξερολιθιά καθώς και πύργο στην κορυφή διαστάσεων 6Χ8 μ. αλλά βασίζεται μάλλον σε παλαιότερη περιγραφή του Meyer χωρίς προσωπική αυτοψία.  

    Χρονολόγηση: σταυροφορική / υστεροβυζαντινή περίοδος (13ος – 15ος αι.), οθωμανική / ενετική περίοδος (15ος – 19ος αι.)

  • Περιγραφή

    Η ανατολική πλευρά του κάστρου προστατευόταν από τείχος με μεγάλες πλατιές πέτρες χωρίς καμιά συνδετική ύλη. Το μήκος του είναι περί τα 32μ. και το πάχος του 1,5. Η κατεύθυνσή του από ΒΑ προς ΝΔ ακολουθεί τη ράχη του λόφου. Η στενή λωρίδα στην κορυφή του λόφου έχει μέγιστο πλάτος 8μ. και το μήκος της είναι περίπου ίδιο με το μήκος του τείχους. Η πύλη του θα ήταν μάλλον στη νοτιοδυτική πλευρά η οποία είναι αρκετά ομαλότερη από την βορειανατολική. Αυτή τελειώνει σε απότομο βράχο ο οποίος δεσπόζει του Βαλτεσινίκου. Όλη η ΒΔ πλευρά άλλωστε είναι απροσπέλαστος βράχος ο οποίος δεν χρειαζόταν καμιά οχύρωση. Λίγο χαμηλότερα υπάρχουν ίχνη δεύτερου τείχους. Στο υψηλότερο σημείο του πλατώματος, στην ΒΑ άκρη του, όπου και το τριγωνομετρικό της ΓΥΣ, υπάρχει κοίλωμα όπου πρέπει να βρισκόταν η κινστέρνα του πύργου. Η ύπαρξη πύργου αναφέρεται από παλαιότερους ερευνητές ωστόσο σήμερα δε σώζονται ίχνη του.

  • Το μνημείο σήμερα

    Προστατεύεται από το Ν. 3028.2002.

  • Βιβλιογραφία

    Α. Ι. Μπάλλας, Τα μεσαιωνικά κάστρα του Μαινάλου, Πελοποννησιακά ΚΑ΄, 1995, 129-192, 147-151

Χάρτης

map

Γενικές Πληροφορίες

Τυπος Φρούριο
Χρονολόγηση σταυροφορική / υστεροβυζαντινή περίοδος (13ος – 15ος αι.), οθωμανική / ενετική περίοδος (15ος – 19ος αι.)
Συντεταγμένες Γεωγραφικό πλάτος: 37.6990425337 Β, Γεωγραφικό μήκος: 22.091885516 Α
Π.Ε. Αρκαδίας
Δημος ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ