Επιστροφή

Δασκαλιό

Δασκαλιό

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Αργολίδα

Δασκαλιό

 • Θέση

  Οχυρώσεις εντοπίζονται επί της βραχονησίδας Δασκαλιό, που βρίσκεται στην είσοδο του κόλπου που σχηματίζεται στη νότια πλευρά της νήσου Ρόμβης. 

 • Ιστορικά στοιχεία

  Η ιστορία του Δασκαλιού πρέπει να συνδέεται άμεσα με την ιστορία της νήσου Ρόμβης, η οποία παρουσιάζει μεν δείγματα κατοίκησης ή/και χρήσης σε διάφορες περιόδους, χρησιμοποιήθηκε όμως και σε μια κατεξοχήν δύσκολη περίοδο, την περίοδο των μεταβατικών αιώνων. Στο Δασκαλιό έχουν βρεθεί δύο μολυβδόβουλα που χρονολογούνται πριν τον 9ο αιώνα, και ανήκουν το ένα σε έναν πατρίκιο, σπαθάριο και στρατηγό Θεόδωρο και το άλλο σε έναν πατρίκιο Κάλλιστο.

  Το Δασκαλιό, όπως και η Ρόμβη, χρησιμοποιήθηκε και κατά την περίοδο της Β΄Ενετοκρατίας.Στην κορυφή του νησιού, υπάρχει ένας μονόχωρος ναός αφιερωμένος στην Ζωοδόχο Πηγή, ο οποίος πρέπει να τοιχογραφήθηκε το έτος 1688.

  Χρονολόγηση: μεταβατικοί χρόνοι (7ος – 9οςαι.), οθωμανική / ενετική περίοδος (15ος – 19ος αι.)

 • Περιγραφή

  Σώζονται τμήματα τειχών με οδοντωτές επάλξεις τα οποία πιθανότατα ανήκουν στην ενετική περίοδο. Σώζονται ακόμη τμήματα τοίχων που όμως δεν είναι σαφές αν ανήκουν σε τείχος ή κτήριο και χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση. Αυτά είναι κατασκευασμένα με αργούς λίθους στους οποίους παρεμβάλλονται σποραδικά βήσαλα. 

 • Το μνημείο σήμερα

   ΥΑ 15904/24-11-1962 - ΦΕΚ 473/Β/17-12-1962 : Βενετικαί οχυρώσεις εις Τολόν. Προστατεύεται από το Ν. 3028/2002.

 • Βιβλιογραφία

  Pennas V., “The island of Orovi in the Argolid: Bishopric and Administrative Center”, N. Oikonomides (ed.), Studies in Byzantine Sigillography, 4, Washington, D.C. 1995, 172.

Χάρτης

map

Γενικές Πληροφορίες

Τυπος Φρούριο
Χρονολόγηση μεταβατικοί χρόνοι (7ος – 9οςαι.), οθωμανική / ενετική περίοδος (15ος – 19ος αι.)
Συντεταγμένες Γεωγραφικό πλάτος: 37.502851 Β, Γεωγραφικό μήκος: 22.865005 Α
Π.Ε. Αργολίδος
Δημος Ναυπλιέων