Επιστροφή

Γουλάς Καισαρίου

Γουλάς Καισαρίου

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Κορινθία

Γουλάς Καισαρίου

 • Θέση

  Το μνημείο βρίσκεται σε λόφο περίπου στο 1,5χλμ. νότια - νοτιοδυτικά του χωριού Καισάριο. Ο πύργος ελέγχει το πέρασμα της κοιλάδας του Καισαρίου προς την Στυμφαλία.

 • Ιστορικά στοιχεία

  Ως προς τις λιγοστές πληροφορίες που έχουμε σχετικά με την ευρύτερη περιοχή του μνημείου, μπορούμε να αναφέρουμε ότι το χωριό Καισάριο απαντά στους ενετικούς καταλόγους της καταγραφής Grimani του 1700. Για το ίδιο το μνημείο ωστόσο, δεν υπάρχουν πληροφορίες και η χρονολόγηση των καταλοίπων του κτίσματος στην κορυφή του λόφου έχει κατά καιρούς διχάσει τους μελετητές. Η απόδοσή τους στη βυζαντινή περίοδο όπως έχει προταθεί παραμένει προβληματική λόγω της έλλειψης άλλων σχετικών ενδείξεων στον χώρο. Παράλληλα έχει υποστηριχθεί ότι οι λιθοσωροί δεν είναι παρά αρχαίος λίθινος τύμβος που λειτουργούσε ως όριο μεταξύ των πόλεων κρατών της αρχαιότητας. 

  Χρονολόγηση: σταυροφορική / υστεροβυζαντινή περίοδος (13ος – 15ος αι.)

 • Περιγραφή

  Πρόκειται για κατάλοιπα κυκλικού πύργου με περίβολο, η είσοδος του οποίου βρισκόταν πιθανώς βορειοανατολικά. Το τείχος είναι κατασκευασμένο από αργολιθοδομή. Σε δυο σημεία της θέσης αυτής διακρίνονται ίχνη αρχαίας οχύρωσης.

 • Το μνημείο σήμερα

  Η θέση προστατεύεται από τον Αρχαιολογικό Νόμο 3028/2002. Το οχυρωματικό αυτό έργο έχει πλέον καταστραφεί και σώζονται μόνο λιθοσωροί.

 • Βιβλιογραφία

  Δημακόπουλος Ε., «Πύργοι: οι οχυρές κατοικίες της προεπαναστατικής Πελοποννήσου», Scripta Minora. Έρευνες στην αρχιτεκτονική και έργα για τη συντήρηση των μνημείων, Αθήνα 2005, 248

  Παναγιωτόπουλος Β., Πληθυσμός και οικισμοί της Πελοποννήσου, Αθήνα 1987, 242, 292

  Πέππας Ι., Μεσαιωνικές σελίδες της Κορινθίας και Μορέως, χ.χ., 183-184

  Lolos Y.A., Land of Sikyon. Archaeology and History of a Greek City-State, Hesperia Supplement 39, The American School of Classical Studies at Athens, Princeton 2011, 265-266, 537

Χάρτης

map

Γενικές Πληροφορίες

Τυπος Πύργος
Χρονολόγηση σταυροφορική / υστεροβυζαντινή περίοδος (13ος – 15ος αι.)
Συντεταγμένες Γεωγραφικό πλάτος: 37.940517 Β, Γεωγραφικό μήκος: 22.549787 Α
Π.Ε. Κορινθίας
Δημος ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ