Το κάστρο έχει επιμήκη τριγωνική σχεδόν κάτοψη και ακολουθεί το ανάγλυφο του εδάφους. Το συνολικό του μήκος είναι περίπου 110μ., ενώ το πλατύτερο τμήμα του, που βρίσκεται στα νότια, φτάνει τα 40μ. Στο κάστρο δημιουργούνται τριγωνικοί ψευδόπυργοι στις γωνίες και ένας ημικυκλικός στο μέσο της μιας πλευράς.
Η πρόσβαση γινόταν από τη νοτιοανατολική πλευρά του. Μια τοξωτή πύλη σε έναν μικρό περίβολο, που όριζε αυλή, οδηγούσε στην κύρια τοξωτή πύλη και από εκεί μέσω ενός θολωτού διαβατικού στους χώρους του κάστρου.
Εκτός από τον περίβολο που χρησίμευε για την προστασία της κύριας εισόδου, προστατευτικό ρόλο έπαιζε και ένας πύργος δεξιά του εισερχομένου, καθώς και ο ψευδόπυργος που σχηματίζεται στο τείχος αριστερά από την πύλη. Για την μεγαλύτερη προστασία των πυλών (κεντρικής πύλης κάστρου και περιβόλου), δοκοί τοποθετούνταν πίσω από τις θύρες όταν αυτές έκλειναν. Η κεντρική δε πρόσβαση στο κάστρο προστατευόταν ακόμη από έναν πετρομάχο.
Επάνω από την πύλη σώζεται ορθογώνια υποδοχή, πιθανόν για το οικόσημο των de Briel.
Πίσω από τον ανατολικό πύργο εφάπτεται ένας μονόχωρος, ορθογώνιος χώρος, άλλοτε διώροφος, ο οποίος ταυτίζεται με φυλάκιο. Αριστερά του εισερχομένου, ένας χώρος λειτουργούσε ως κινστέρνα.
Σήμερα στο εσωτερικό του κάστρου δεσπόζει, ένα μεγάλων διαστάσεων ορθογώνιο κτήριο, που χρησίμευε ως αίθουσα υποδοχής. Το κτήριο είχε δύο στάθμες, η κατώτερη από αυτές χρησίμευε ως κινστέρνα, ενώ η ανώτερη χωριζόταν σε τρία δωμάτια, το ένα από τα οποία διέθετε και τζάκι.
Στο μέσον περίπου του κάστρου, ορθωνόταν άλλοτε ο κεντρικός πύργος.
Περιμετρικά του τείχους αναπτύσσονται πολλά κτήρια για την διαμονή της οικογένειας του φεουδάρχη.
Το τείχος είναι κατασκευασμένο με ντόπιο αργούς λίθους και άφθονο συνδετικό υλικό. Σπάνια παρεμβάλλονται θραύσματα κεραμίδων. Επιμελέστερη τοιχοποιία έχουν τα πλαίσια των ανοιγμάτων και οι γωνίες.
Έξω από το κάστρο υπάρχει ο ναός της Παναγίας, σταυροειδή εγγεγραμμένο ναός με εξωνάρθηκα, ένα κτίσμα των αρχών του 19ου αιώνα, γνωστό ως «οικία του Κολοκοτρώνη», και στη βόρεια πλευρά του λόφου, κάτω από το βόρειο προμαχώνα, ένα από τα καλύτερα σωζόμενα στην Πελοπόννησο παραδείγματα οχυρής βυζαντινής κατοικίας, ο επονομαζόμενος πύργος «Μαντζουρανόγιαννη».