Επιστροφή

Μποζικάς, Καρούμπαλο

Μποζικάς, Καρούμπαλο

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Κορινθία

Μποζικάς, Καρούμπαλο

 • Θέση

  Η οχύρωση βρίσκεται στη θέση Καρούμπαλο, στα βορειοδυτικά του χωριού Μποζικά και σε ύψωμα 780μ. Η θέση της είναι στρατηγικής σημασίας καθώς ελέγχει το αρχαίο και μεσαιωνικό πέρασμα από την Αρκαδία στην Σικυωνία δια μέσου της Αγίας Τριάδας, του Μποζικά και της Τιτάνης.

 • Ιστορικά στοιχεία

  Στην πεδιάδα που απλώνεται στα βόρεια της οχύρωσης έχουν εντοπιστεί διάσπαρτα λείψανα μικρού πρωτοβυζαντινού οικισμού. Είναι πολύ πιθανόν ο πύργος ή το μικρό αυτό φρούριο να είχε κατασκευαστεί για την προστασία του πληθυσμού από τις βαρβαρικές επιδρομές. Στον οικισμό Μποζικά έχει βρεθεί επίσης θησαυρός νομισμάτων του 6ου αι., πρωτοβυζαντινή ταφή καθώς και υστεροβυζαντινοί τάφοι που χρονολογούνται στον 14ο αι.

  Χρονολόγηση: πρωτοβυζαντινή περίοδος (4ος -7ος αι.)

 • Περιγραφή

  Από την οχύρωση σώζεται μόνο τμήμα τείχους κατασκευασμένου από αργολιθοδομή με κονίαμα προς τον βορρά και η βορειοδυτική γωνία ορθογώνιου περιβόλου.

 • Το μνημείο σήμερα

  Το οχυρωματικό έργο σώζεται σε κακή κατάσταση διατήρησης. Προστατεύεται από τον Αρχαιολογικό Νόμο 3208/2002.

 • Βιβλιογραφία

  Πέππας, Ι. Ε., Μεσαιωνικές σελίδες της Κορινθίας και Μορέως, χ.χ., 170.

  Lolos Y.A., Land of Sikyon. Archaeology and History of a Greek City-State, Hesperia Supplement 39, The American School of Classical Studies at Athens, Princeton, New Jersey, 2011, 263-264, 469-470, 543.

Χάρτης

map

Γενικές Πληροφορίες

Τυπος Φρούριο
Χρονολόγηση πρωτοβυζαντινή περίοδος (4ος -7ος αι.)
Συντεταγμένες Γεωγραφικό πλάτος: 37.916842 Β, Γεωγραφικό μήκος: 22.6016 Α
Π.Ε. Κορινθίας
Δημος ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ