Οβριός

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Κορινθία

Οβριός

  • Θέση

    Οχυρωματικά έργα εντοπίζονται επί της βραχονησίδας Οβριός, στον Σαρωνικό κόλπο, νοτιοανατολικά του Ισθμού, περίπου 12 χμ. ανατολικά του αρχαίου λιμανιού των Κεγχρεών. Η θέση του νησιού λόγω γεωμορφολογίας παρουσιάζει ορισμένα πλεονεκτήματα που ευνόησαν την χρήση του νησιού στο παρελθόν. Το υψηλότερο σημείο του νησιού παρείχε εποπτεία του δυτικού αργοσαρωνικού κόλπου και ήλεγχε την πρόσβαση προς τον Ισθμό και το λιμάνι των Κεγχρεών.

  • Ιστορικά στοιχεία

    To νησί παρουσιάζει ίχνη κατοίκησης και χρήσης από την προϊστορική εποχή. Συγκεκριμένα διάφορα σημεία του νησιού χρησιμοποιήθηκαν κατά την μυκηναϊκή εποχή, την πρωτοβυζαντινή περίοδο καθώς επίσης κατά την οθωμανική / ενετική περίοδο.

    Χρονολόγηση: πρωτοβυζαντινή περίοδος (4ος -7ος αι.), οθωμανική / ενετική περίοδος (15ος – 19ος αι.).

  • Περιγραφή

    Η οχύρωση εντοπίζεται στο υψηλότερο σημείο του νησιού. Προστάτευε τη βόρεια, την ανατολική και δυτική πλευρά του οχυρωμένου χώρου, ενώ η νότια λόγω του απόκρημνου εδάφους δεν είχε τειχιστεί. Ο περίβολος έχει κάτοψη περίπου ορθογώνιου παραλληλογράμμου. Σήμερα σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση το βόρειο τμήμα του περιβόλου. Διατηρούνται οι επάλξεις, ο περίδρομος καθώς και τμήμα της πύλης. Η κατασκευή αυτού του τμήματος της οχύρωσης μπορεί να τοποθετηθεί στον 17ο-18ο αι. Αντίθετα το ανατολικό και δυτικό τείχος που σώζονται σε λιγότερο καλή κατάσταση μπορούν να τοποθετηθούν στην πρωτοβυζαντινή περίοδο. Πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι υπάρχουν τμήματα στο τείχος που ανήκουν στη μυκηναϊκή εποχή.

    Η οχύρωση περιέκλειε μια περιοχή που παρουσιάζει κλίση από το Νότο προς το Βορρά. Στο εσωτερικό του οχυρού τρεις αναλληματικοί τοίχοι δημιουργούσαν άνδηρα που επέτρεπαν την χρήση του εδάφους. Εντός του τειχισμένου χώρου έχουν εντοπιστεί αρκετές κινστέρνες. 

  • Το μνημείο σήμερα

    Προστατεύεται από το Ν.3028/2002.

  • Βιβλιογραφία

    Πέππας Ι.Ε., Μεσαιωνικές σελίδες της Αργολίδος, Αρκαδίας, Κορινθίας, Αττικής, Αθήνα 1990, 240-241.

     

    Kardulias P. N., Gregory T. E., Sawmiller J., “Bronze Age and Late Antique Exploitation of an Islet in the Saronic Gulf, Greece”, Journal of Field Archaeology 22/ 1 (Spring, 1995), 3-21.

Χάρτης

map

Γενικές Πληροφορίες

Τυπος Φρούριο
Χρονολόγηση πρωτοβυζαντινή περίοδος (4ος -7ος αι.), οθωμανική / ενετική περίοδος (15ος – 19ος αι.).
Συντεταγμένες Γεωγραφικό πλάτος: 37.859485 Β, Γεωγραφικό μήκος: 23.142582 Α
Π.Ε. Κορινθίας