Επιστροφή

Όρος Γαβριάς

Όρος Γαβριάς

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Κορινθία

Όρος Γαβριάς

  • Θέση

    Το τείχος βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του όρους Γαβριά, σε υψόμετρο 1.200μ. Το σημείο προσφέρει γενική εποπτεία της ευρύτερης περιοχής. Ελέγχει τη Στυμφαλία στα νοτιοδυτικά, την οροσειρά που χωρίζει το Καίσαρι από τον Ασωπό στα βόρεια, το Φλιάσιο πεδίο και το Πολύφεγγος στα νότια, ενώ στα ανατολικά έχει οπτική σύνδεση με το ύψωμα της Ευαγγελίστριας, το όρος Φωκά και τον Ακροκόρινθο.

  • Ιστορικά στοιχεία

    Δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το τείχος, ωστόσο θα μπορούσε να υποτεθεί ότι το τείχος κατασκευάστηκε κατά τον 14ο ή τον πρώιμο 15ο αι., καθώς στους αιώνες αυτούς η περιοχή μεταξύ Αρκαδίας και Κορινθίας αποτελούσε πεδίο μάχης μεταξύ Βυζαντινών και Φράγκων.

    Χρονολόγηση: σταυροφορική / υστεροβυζαντινή περίοδος (13ος – 15ος αι.)

  • Περιγραφή

    Οχύρωση υπάρχει στη νότια πλευρά της κορυφής, η οποία είναι και η μόνη προσβάσιμη. Οι υπόλοιπες απόκρημνες πλευρές έχουν παραμείνει ατείχιστες. Πρόκειται για μια γραμμή άμυνας κατασκευασμένη κάθετα στον προσανατολισμό της θέσης. Το τείχος αποτελείται από αργούς λίθους δίχως συνδετικό υλικό με πάχος που ξεπερνά τα 2μ. Στη θεμελίωσή του ενίοτε απαντούν και μεγάλοι λίθοι.

  • Το μνημείο σήμερα

    Το τείχος προστατεύεται από τον Αρχαιολογικό Νόμο 3028/2002.

  • Βιβλιογραφία

    Πέππας, Ι. Ε., Μεσαιωνικές σελίδες της Κορινθίας και Μορέως, χ.χ., 180-181.

    Lolos Y.A., Land of Sikyon. Archaeology and History of a Greek City-State, Hesperia Supplement 39, The American School of Classical Studies at Athens, Princeton, New Jersey, 2011, 264-265.

Χάρτης

map

Γενικές Πληροφορίες

Τυπος Φρούριο
Χρονολόγηση σταυροφορική / υστεροβυζαντινή περίοδος (13ος – 15ος αι.)
Συντεταγμένες Γεωγραφικό πλάτος: 37.879518 Β, Γεωγραφικό μήκος: 22.568501 Α
Π.Ε. Κορινθίας
Δημος ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ

Πρόσβαση στο Κάστρο

  • Το μνημείο μπορεί να προσεγγίσει κανείς ακολουθώντας χωματόδρομο που ξεκινά από το χωριό του Ασπρόκαμπου.