Επιστροφή

Πέρα Μεριά, κάστρα

Πέρα Μεριά, κάστρα

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Αρκαδία

Πέρα Μεριά, κάστρα

 • Θέση

  Ίχνη οχυρώσεων εντοπίζονται βορεοδυτικά του ποταμού Λάδωνα, στη θέση Πλατό ανάμεσα στα χωριά Βάχλια και Δήμητρα και στην κορυφή του λόφου επάνω από το χωριό Παραλογγοί. 

 • Ιστορικά στοιχεία

  Πέρα Μεριά ονομάστηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η περιοχή βορειοδυτικά του ποταμού Λάδωνα. Στα χρόνια της Φραγκοκρατίας ορισμένα χωριά της περιοχής αυτής ανήκαν στην βαρωνία της Άκοβας και κληρονομήθηκαν από την Μαργαρίτα του Πασσαβά. Ωστόσο η ακριβής ταύτιση των αναφερόμενων στα Χρονικά τιμαρίων που έλαβε η Μαργαρίτα είναι δυσχερής και έχει υπάρξει αντικείμενο διχογνωμιών από τους ερευνητές. 

  Χρονολόγηση: σταυροφορική / υστεροβυζαντινή περίοδος (13ος – 15ος αι.),  οθωμανική / ενετική περίοδος (15ος – 19ος αι.).

 • Περιγραφή

  Ίχνη οχύρωσης της Φραγκοκρατίας υπάρχουν στη θέση Πλατό ανάμεσα στα χωριά Βάχλια και Δήμητρα, και στην κορυφή του λόφου επάνω από το χωριό Παραλογγοί. Ίχνη οχυρώσεων των χρόνων της Τουρκοκρατίας υπάρχουν και στο λόφο της Παναγίας, δυτικά του χωριού Καρδαρίτσι, καθώς επίσης και στο λόφο του Αγιώργη, ανατολικά του Βελημαχίου.

 • Το μνημείο σήμερα

  Προστατεύονται από τον Ν. 3028/2002

 • Βιβλιογραφία

  Σαραντάκης Π., Αρκαδία. Οι ακροπόλεις, τα κάστρα και οι πύργοι της. Σιωπηλά ερείπια μιας δοξασμένης γης, [Αθήνα] 2006, 84.


   

Χάρτης

map

Γενικές Πληροφορίες

Τυπος Φρούριο
Χρονολόγηση σταυροφορική / υστεροβυζαντινή περίοδος (13ος – 15ος αι.),  οθωμανική / ενετική περίοδος (15ος – 19ος αι.).
Συντεταγμένες Γεωγραφικό πλάτος: 37.8290434447 Β, Γεωγραφικό μήκος: 21.8528834355 Α
Π.Ε. Αρκαδίας
Δημος Γορτυνίας