Επιστροφή

Ρούπελη, κάστρο

Ρούπελη, κάστρο

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Αρκαδία

Ρούπελη, κάστρο

  • Θέση

    Τη θέση του κάστρου Ρούπελης είναι προβληματική. Κάποιοι μελετητές το έχουν τοποθετήσει  στον κωνικό λόφο στη δυτική όχθη του ποταμού Λάδωνα, λίγο μετά την χαράδρα της Κλειβωκάς, και άλλοι, στον νομό Κορινθίας στην περιοχή του κάστρου Αγ. Γεωργίου (Πολυφέγγους) ή έστω στο γειτονικό του χώρο. 

  • Ιστορικά στοιχεία

    Το κάστρο υπήρχε πριν την κατάληψη της Πελοποννήσου από τους Τούρκους. Αναφέρεται από τον ιστορικό Χαλκοκονδύλη ότι είχαν καταφύγει σε αυτό πολλοί Έλληνες και Αλβανοί με τις οικογένειές τους και προέβαλαν αντίσταση στον Μωάμεθ. Όμως έπειτα από δύο μέρες οι πολιορκούμενοι αναγκάστηκαν να παραδοθούν. Ο Μωάμεθ έστειλε τους κατοίκους στην Κωνσταντινούπολη εκτός από 20 Αλβανούς οι οποίοι παρέβησαν την υπόσχεση που του είχαν δώσει κατά την κυρίευση του Ταρσού, να μην αγωνίζονται πλέον εναντίον του. Προς παραδειγματισμό μάλιστα ο Μωάμεθ διέταξε να σπάσουν τα πόδια και τους καρπούς τους. Εξαιτίας μάλιστα του γεγονότος αυτού το κάστρο αναφέρεται και με το τουρκικό όνομα Τοκμάκ Χισσάρ, δηλαδή κάστρο των σφυρών. Στον κατάλογο του 1463 το κάστρο αναφέρεται ως ενετικό.

    Όπως αναφέρθηκε η ταύτιση της θέσης του κάστρου είναι προβληματική. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι στην περιοχή της Αρκαδίας υπάρχει ένα ακόμη κάστρο το όνομα του οποίου μοιάζει με της Ρούπελης. Το κάστρο αυτό ονομαζόταν Ruballo (Ρούβαλι).Η ταύτιση δυσχαιρένεται ακόμη από το γεγονός ότι κάποιοι μελετητές ταύτισαν το κάστρο της Ακριβής, που κυριεύθηκε από τον Μωάμεθ πριν τη Ρούπελη, με αυτό της Άκοβας.  Αντίθετα η τοποθέτησή του στην Κορινθία, με αρκετά επιχειρήματα, πλησίον του κάστρου του Πολυφέγγους, στηρίζεται στο γεγονός ότι αναφέρεται στον κατάλογο του Alberghetti (18ος ) αι. ένα χωριό της Κορίνθου με το όνομα “Petri Roumeliotii), το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να σχετίζεται με τη Ρούπελη, και το οποίο βρίσκεται ΒΔ του  Αγίου Γεωργίου Πολυφέγγους.  Στον ίδιο χώρο τοποθετείται όμως η Ρούπελη και σε παλαιούς χάρτες, ενώ και στον κατάλογο του 1463 αναφέρεται μετά τον Άγ. Γεώργιο. Ένα ακόμη επιχείρημα που ενισχύει την τοποθέτηση κοντά στον Αγ. Γεώργιο είναι το γεγονός ότι οι Αλβανοί που παραδόθηκαν στον Μωάμεθ προέρχονται από τον Ταρσό που είναι πιο κοντά από ότι τα αρκαδικά κάστρα.

    Χρονολόγηση: Σταυροφορική/υστεροβυζαντινή περίοδος (13ος/15ος αι.)

  • Περιγραφή

    Στην θέση του νομού Αρκαδίας όπου τοποθετείται από ορισμένους μελετητές το κάστρο, σώζονται μόνο ίχνη οικιστικών καταλοίπων κρυμμένα από την βλάστηση που έχει αναπτυχθεί εκεί. Σε καλύτερη κατάσταση σώζεται ο πύργος στο ψηλότερο σημείο του λόφου.

  • Βιβλιογραφία

    Κορδώσης Μ.Σ., Συμβολή στην ιστορία και τοπογραφία της περιοχής Κορίνθου στους μέσους χρόνους, Αθήνα 1981,124,  130-131, 182, 258-259, 410 (διδακτορική διατριβή).

    Μίλλερ Ου., Ιστορία της Φραγκοκρατίας εν Ελλάδι, μετάφραση Σπ. Π. Λάμπρου, τόμ. Β΄, Αθήνα 1909-10, 147.

     Σαραντάκης Π., Αρκαδία. Οι ακροπόλεις, τα κάστρα και οι πύργοι της. Σιωπηλά ερείπια μιας δοξασμένης γης, Αθήνα 2006, 84.

    Σφηκόπουλοε Ι.Θ., Τα μεσαιωνικά κάστρα του Μορηά, Αθήνα 1968, 247.

Χάρτης

map

Γενικές Πληροφορίες

Τυπος Οχυρωμένος Οικισμός
Χρονολόγηση Σταυροφορική/υστεροβυζαντινή περίοδος (13ος/15ος αι.)
Συντεταγμένες Γεωγραφικό πλάτος: 37.799086 Β, Γεωγραφικό μήκος: 21.903682 Α
Π.Ε. Αρκαδίας
Δημος Γορτυνίας