Επιστροφή

Σιλίμνα, Αγ. Τριάδα

Σιλίμνα, Αγ. Τριάδα

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Αρκαδία

Σιλίμνα, Αγ. Τριάδα

 • Θέση

  Περί τα 5 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης από τον δρόμο προς Βυτίνα, στα βορειοδυτικά του χωριού Σιλίμνα, στο λόφο Αγία Τριάδα, σε υψόμετρο περί τα 950μ. υπάρχουν λείψανα κάστρου. Το κάστρο της Αγίας Τριάδας έχει οπτική επαφή με το κάστρο των Κοκκινιών στα βορειοανατολικά, των Τρικόρφων και της Δαβιάς. Επίσης, ελέγχει τα περάσματα από την πεδιάδα της Τρίπολης στην κοιλάδα του Ελισσώνα. Τα περάσματα αυτά οδηγούν στην περιοχή όπου βρισκόταν η βαρωνία της Άκοβας.

 • Ιστορικά στοιχεία

  Μια και μόνη μνεία του κάστρου της Σιλίμνας υπάρχει στους ενετικούς καταλόγους του 1467 και αναφέρεται ως κατεστραμμένο.

  Χρονολόγηση: σταυροφορική / υστεροβυζαντινή περίοδος (13ος – 15ος αι.)

 • Περιγραφή

  Η κορυφή του λόφου σχηματίζει πλάτωμα 15Χ28μ. περίπου (420μ2). Στα βόρεια η πλαγιά είναι απόκρημνη ενώ στα ανατολικά η πλαγιά είναι ομαλή. Στα ανατολικά, όπου και το μονοπάτι πρόσβασης από το χωριό, πρέπει να βρισκόταν και η πύλη, στο σημείο όπου εντοπίζονται θεμέλια μικρού πύργου διαστάσεων 2Χ2μ. Σε κοντινή απόσταση σώζονται ίχνη στέρνας. Στα βόρεια του κάστρου βρίσκονται τα απομεινάρια πύργου 2,30Χ2,40 σε σωζόμενο ύψος 1μ. Το τείχος, κατασκευασμένο με αδρούς λίθους και ασβεστοκονίαμα, έχει πάχος μισό μέτρο. Ένα ακόμη κτίσμα βρίσκεται δίπλα του 2,30Χ2,40μ. και από το σημείο αυτό το τείχος είναι κατασκευασμένο από ογκώδεις λίθους και μοιάζει για κατασκευή αρχαία και όχι μεσαιωνική. Συνεχίζει την πορεία του ως το τριγωνομετρικό του ΓΥΣ και από εκεί εξακολουθεί αλλά ως ξερολιθιά. Δυτικά, στη ρίζα του λόφου υπάρχει ένα εικονοστάσι, κτισμένο στα θεμέλια κτίσματος που μοιάζει με γωνιακό πύργο. Στα νότια του λόφου υπάρχουν ίχνη τειχών.  

 • Το μνημείο σήμερα

  Ν. 3028/2002

 • Βιβλιογραφία

  Α. Ι. Μπάλλας, Τα μεσαιωνικά κάστρα του Μαινάλου, Πελοποννησιακά ΚΑ΄, 1995, 129-192, 166-169

Χάρτης

map

Γενικές Πληροφορίες

Τυπος Φρούριο
Χρονολόγηση σταυροφορική / υστεροβυζαντινή περίοδος (13ος – 15ος αι.)
Συντεταγμένες Γεωγραφικό πλάτος: 37.510393 Β, Γεωγραφικό μήκος: 22.317975 Α
Π.Ε. Αρκαδίας
Δημος ΤΡΙΠΟΛΗ

Πρόσβαση στο Κάστρο

 • Για την Αγία Τριάδα υπάρχει δρόμος από την Σιλίμνα, στα ανατολικά του φρουρίου.