Επιστροφή

Σιλίμνα, Κοκκινίες

Σιλίμνα, Κοκκινίες

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Αρκαδία

Σιλίμνα, Κοκκινίες

 • Θέση

  Περί τα 7 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης από τον δρόμο προς Βυτίνα, 1200μ. περίπου βόρεια του χωριού Σιλίμνα, στο λόφο Κοκκινιές, σε υψόμετρο περί τα 1050μ. υπάρχουν λείψανα κάστρου. Το κάστρο στις Κοκκινιές  έχει οπτική επαφή με τα Τρίκορφα, με τα οποία γειτνιάζει προς Β, και την πόλη της Τρίπολης. Επίσης, ελέγχει τα περάσματα από Τεγέα προς Άκοβα και Αχαΐα.

 • Ιστορικά στοιχεία

  Μια και μόνη μνεία του κάστρου της Σιλίμνας υπάρχει στους ενετικούς καταλόγους του 1467 και αναφέρεται ως κατεστραμμένο.

  Χρονολόγηση: σταυροφορική / υστεροβυζαντινή περίοδος (13ος – 15ος αι.)

 • Περιγραφή

  Πρόκειται για πρόχειρα φτιαγμένο κάστρο. Έχει μήκος περί τα 100μ. με κατεύθυνση ΒΔ προς ΝΑ, και περίμετρο που ξεπερνά τα 250μ. Χωρίζεται σε δύο τμήματα.

  Το νότιο, μεγαλύτερο σε έκταση, περιλαμβάνει ένα πλάτωμα περίπου 45μ. στο ευρύτερό του σημείο. Τα τείχη, κατασκευασμένα από πλατειές ακατέργαστες πέτρες, σώζονται αποσπασματικά και συμπληρώνουν τη φυσική οχύρωση των βράχων. Υπάρχουν ακόμα ίχνη τριών πύργων διαστάσεων 3Χ3 και 2Χ2μ. καθώς και μιας στέρνας στα δυτικά. Μόνο η ανατολική πλευρά είναι απόκρημνη. Η δυτική πλευρά έχει ξερολιθιά πάχους 0,50μ.    

  Το βόρειο επίπεδο, ψηλότερα από το νότιο, χωρίζεται από βράχο ύψους 2μ. Στα βόρεια πρέπει να βρισκόταν η πύλη που περιβάλλεται από τείχος ξερολιθιάς.  

  Σε όλη την έκταση του κάστρου δεν υπάρχουν παρά μόνο δύο λιθοσωροί από κάποια κτίσματα.

 • Το μνημείο σήμερα

  Ν. 3028/2002

 • Βιβλιογραφία

  Α. Ι. Μπάλλας, Τα μεσαιωνικά κάστρα του Μαινάλου, Πελοποννησιακά ΚΑ΄, 1995, 129-192, 168.

Χάρτης

map

Γενικές Πληροφορίες

Τυπος Φρούριο
Χρονολόγηση σταυροφορική / υστεροβυζαντινή περίοδος (13ος – 15ος αι.)
Συντεταγμένες Γεωγραφικό πλάτος: 37.520738 Β, Γεωγραφικό μήκος: 22.323798 Α
Π.Ε. Αρκαδίας
Δημος ΤΡΙΠΟΛΗ

Πρόσβαση στο Κάστρο

 • Στην οχυρή θέση στις Κοκκινιές που απέχει περί τα 1200μ. βόρεια της Σιλίμνας, μπορεί κανείς να φτάσει από μονοπάτι μέσω του λόφου Πετρόλακκα.