Επιστροφή

Όνεια όρη, κάστρο

Όνεια όρη, κάστρο

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Κορινθία

Όνεια όρη, κάστρο

  • Θέση

    Οχυρώσεις εντοπίζονται στη ανατολικό και κεντρικό τμήμα των Ονείων Ορέων στις θέσεις Στανοτόπι και Μαρίτσα, οι οποίες βρίσκονται δυτικά των Λουτρών της Ελένης και νότια της Ξυλοκέριζας αντίστοιχα. Τα Όνεια Όρη προσφέρουν φυσική οχύρωση στην γραμμή του Ακροκορίνθου και των Κεγχρεών. Είχαν σκοπό των έλεγχο των περασμάτων που οδηγούσαν στην νοτιοανατολική Κορινθία, στις ακτές του Σαρωνικού και στην Αργολίδα. 

  • Ιστορικά στοιχεία

    Η σημασία της περιοχής των Ονείων Ορέων για την ασφάλεια ολόκληρης της Πελοποννήσου είχε γίνει αντιληπτή από την αρχαιότητα όπως αποδεικνύεται από τις αρχαίες οχυρώσεις στις θέσεις Στανοτόπι και Μαρίτσα. Οι θέσεις οχυρώθηκαν επίσης την περίοδο της Β΄Ενετοκρατίας. Πρέπει να εντάσσονται στο ευρύτερο πρόγραμμα των Ενετών, αυτή την περίοδο, να υπερασπίσουν τα παράλια του Σαρωνικού από το Ναύπλιο στο Δρέπανο, το Πόρτο Χέλι και τον Πόρο.

    Χρονολόγηση: Οθωμανική/ενετική περίοδος (15ος-19ος αι.)

  • Περιγραφή

    Οι ενετικές οχυρώσεις στη θέση Στανοτόπι αποτελούνται από ένα τείχος που απέληγε στα άκρα του σε δύο προμαχώνες κι έναν ακόμη προμαχώνα περίπου στο κέντρο. O ανατολικός προμαχώνας είναι μια τρίπλευρη κατασκευή δίχως προστατευτικό τοίχο στη νοτιοδυτική πλευρά της. Στο εσωτερικό υπήρχε πλατφόρμα πυροβολικού. Ο κεντρικός προμαχώνας έχει πεντάπλευρη κάτοψη. H πρόσβαση σε αυτόν πραγματοποιούνταν από τη νοτιοδυτική πλευρά. Στο εσωτερικό του υπήρχε επίσης πλατφόρμα πυροβολικού. 15 μέτρα δυτικότερα από τον προμαχώνα επί του τείχους υπάρχει θύρα που οδηγούσε επίσης, μέσω κλίμακας στη νοτιοανατολική πλευρά της, στην πλατφόρμα πυροβολικού του πύργου. Το τείχος απέληγε βορειοδυτικά σε έναν ακόμη προμαχώνα ο οποίος όμως σήμερα δεν σώζεται.

    Στη Μαρίτσα η οχύρωση εντοπίζεται επί της κυρίας οδού του ομώνυμου περάσματος, κατά μήκος της Α πλευράς του γκρεμού. Η οχύρωση αποτελείται από τείχος και από έναν ορθογώνιο πύργο που προβάλλει εξωτερικά, χτισμένος επάνω σε προεξοχή του βράχου. Στο εσωτερικό του πύργου υπήρχε πλατφόρμα πυροβολικού. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο πύργος δεν είχε θύρα. Η πρόσβαση σε αυτόν πρέπει να επιτυγχανόταν από το επίπεδο της πλατφόρμας πυροβολικού του μεταπυργίου πίσω από τον πύργο. Από τον πύργο ξεκινούσε το τείχος που είχε μήκος περίπου 60,5 μ. και κατεύθυνση νοτιοανατολική. Κατά διαστήματα είχαν κατασκευαστεί βαθμίδες για να διευκολύνουν τους στρατιώτες καθώς το τείχος αποκτούσε σε σημεία έντονη κλίση.

    Οι ενετικές οχυρώσεις στα Όνεια Όρη είναι σύγχρονες και δεν αποκλείεται να κατασκευάστηκαν και από τα ίδια συνεργεία. Παρόλα αυτά, πρόκειται για  ταπεινές κατασκευές συγκριτικά με τα άλλα ενετικά οχυρωματικά έργα αυτής της περιόδου.

     

  • Το μνημείο σήμερα

    Προστατεύονται από τον Ν.3028/2002.

  • Βιβλιογραφία

    Caraher W.R. – GregoryT.E., “Fortifications of Mount Oneion, Corinthia,” Hesperia, 75:3 (2006), 327 – 356.

    Κορδώσης Μ.Σ., Συμβολή στην ιστορία και τοπογραφία της περιοχής Κορίνθου στους μέσους χρόνους, Αθήνα 1981, σ. 218 – 219.

    Πέππας Ι. Ε., Μεσαιωνικές σελίδες της Κορινθίας και Μορέως, Αθήνα 1993, σ. 142-143.

Χάρτης

map

Γενικές Πληροφορίες

Τυπος Φρούριο
Χρονολόγηση Οθωμανική/ενετική περίοδος (15ος-19ος αι.)
Συντεταγμένες Γεωγραφικό πλάτος: 37.8724612913 Β, Γεωγραφικό μήκος: 22.9748897803 Α
Π.Ε. Κορινθίας
Δημος Κορινθίων